اگر به عنوان یک مدیر شبکه اجتماعی در حال خواندن این متن هستید، از شما میخواهیم که برای فرصت کمی هم که شده دست از کار بکشید و سعی کنید به سئوالاتی که طرح میکنیم، کمی فکر کنید. موفقیتتان را در فضای مجازی تا چه حد ارزیابی میکنید؟ اصلا برای سنجیدن میزان موفقیتتان در این حوزه معیارهایی دارید؟ آیا از امکاناتی که در خود این فضاها و توسط طراحان اصلی بارگذاری شده است، استفاده میکنید؟ به نظر شما آیا این امکانات میتوانند معیارهای خوبی برای عیار سنجی میزان موفقیت شما و یا رقبایتان باشند؟ رقبایتان را با چه معیارهایی ارزیابی میکنید؟ نمیخواهیم با طرح سئوالات بیشتر ذهن شما را خسته کنیم؛ برای همین سر اصل مطلب میرویم.
فرقی نمیکند که شما مدیر یک وبلاگ یا یک پیچ اینستاگرام هستید، هرکدام از این فضاها، دارای معیارهای تعریف شدهای هستند که میتوانند میزان پیشرفت و موفقیت شما را در یک بازه زمانی مشخص کنند. ما در این مقاله سعی کردهایم تا معیارهای بررسی میزان موفقیت در اینستاگرام را برایتان شرح دهیم.
اینستاگرام یکی از محبوبترین اپلیکیشنهای فضای مجازی است که توانسته است به خوبی مخاطبان زیادی را برای خود به دست بیاورد. خوشبختانه دسترسی افراد به اینستاگرام هنوز محدود نشده است و همین امر این فضا را تبدیل به بستری برای پیام رسانی و جذب مخاطب کرده است. پیامهای ارسالی از سوی افراد و موسسات غالبا براساس تصاویر بیان میشوند و مخاطبان با لایک کردن و کامنت گذاشتن در تقویت پژواک این پیامها سهیم میشوند.
ایمپرشن در واقع تعداد دفعاتی است که پست شما به مخاطبانتان نشان داده شده است. اینستاگرام برای تجزیه و تحلیل این دادهها، از این موارد با نشان دادن برداشتهایی که از هشتکها، خانه (Home) یا نمایه به دست آمده است شروع به کار میکند. در کلام سادهتر میتوانیم به شما بگوییم که میتوانید با هشتک گذاریهای مناسب، به بهبود عملکرد پستهایتان امیدوارتر باشید.
اگر دوست دارید در مورد هشتگها بیشتر بدانید: همه چیز در مورد هشتگ اینستاگرام
این رقم به شما تعداد کاربرانی که پست شما را دیدهاند نشان میدهد. بدیهی است هر چه این رقم بالاتر باشد، میزان محبوبیت و عملکردتان در آن پست بالاتر بوده است.
این معیار در واقع به تعداد واکنشهایی که کاربران در راستای یک پست خاص در اینستاگرام از خود نشان دادهاند برمیگردد. واکنشها باید مستقیما در ارتباط با پست شما باشد تا در شمار تعاملات قرار بگیرد. بدیهی است هر چه میزان تعاملات کاربران درباره یک پست بالاتر باشد به معنای ایجاد ارتباط بهتر میان مدیران پیجها و مخاطبان و همچنین نشان دهنده شناسایی دقیق مخاطب از سوی مدیران شبکه است.
یکی از ابزارهای مناسب اینستاگرام برای جمعبندی مخاطبان حول محورهای خاص موضوعی، امکان جستجو و یا همان اکتشاف میباشد. در واقع اینستاگرام با این امکان به کاربران اجازه میدهد تا براساس ویژگیهایی خاص، محتواهای جدید و مرتبط را از حسابهایی که ممکن است در حال حاضر دنبال نمیکنند، بیابند. اینسایت (Insight) اینستاگرام تعداد کاربرانی را که از طریق این ویژگی به آنها دسترسی پیدا کردهاند را نشان میدهد که در حال حاضر شما را دنبال نمیکنند.
برای مدیریت شبکه های اجتماعی به این مقاله نیاز خواهید داشت: مدیریت شبکه های اجتماعی مثل آب خوردن
تمام ملاکهایی که در بالا ذکر کردهایم، در واقع معیارهایی است که توسط طراحان اینستاگرام طراحی شدهاند که میتوانند ضمن بالابردن میزان موفقیت شما در این شبکه اجتماعی، معیاری برای اندازهگیری نیز ارائه دهند. اما شما به عنوان یک مدیر میتوانید با محاسبه دادههای بیشتر اقدام به ارزشگذاری میزان موفقیت خود و یا رقبایتان در این فضا کنید.
این بسیار منطقی است که با دسترسی بیشتر افراد به اینترنت در سطح جهانی، میزان مخاطبین شبکههای اجتماعی رشد قابل ملاحظهای را از خود نشان دهد. بنابراین یکی از معیارهای کمی برای ارزیابی میزان موفقیت برند شما در تعداد دنبال کنندگانتان تجلی پیدا میکند. اما باید به این نکته نیز اشاره کنیم، که فقط معیارِ تعداد فالوورها مهم نیست، بلکه سرعت جذب فالوور و مدت زمانی که شما برای رسیدن به آن تعداد خاص صرف کردهاید نیز بسیار مهم است. چنانچه سرعت جذب فالوورهایتان ثابت مانده است، به این معنی است که باید در استراتژیهای جذب مخاطبتان کمی تغییر ایجاد کنید. برای محاسبه نرخ رشد مخاطب، رشد خالص فالوورهای ماه قبل را در همه پلتفرمها جمع کنید و آن را بر کل مخاطبان خود در همه پلتفرمها تقسیم کنید و سپس در ۱۰۰ ضرب کنید تا درصد نرخ رشد را به دست بیاورید.
اشتراک صدا در واقع سهم نام برند شما در اشارههای رسانهای کل فضای مجازی است. در کلام دیگر در هنگام بررسی این معیار، مدیر یک شبکه اجتماعی میتواند میزان سهم قابل مشاهده برندش را در بازار در مقایسه با سایر رقبا پردازش کند. برای محاسبه نرخ اشتراک صدا میتوانید با اندازهگیری همه اشارههای مستقیم و غیر مستقیم برند خود در طول ماه، با استفاده از دسته و نام خود، در تمام پلتفرمهای رسانههای اجتماعی شروع کنید (ابزارهای نظارت و تحلیل رسانههای اجتماعی میتوانند این فرایند را ساده کنند)
همین کار را برای رقبای خود نیز انجام دهید. مجموع ذکرهای خود را بر مجموع نامها برای همه برندهای رقیب و از جمله برند خودتان تقسیم کنید و آن را در ۱۰۰ ضرب کنید، تا درصد سهم شما از کل صدای موجود در فضای مجازی تعیین شود.
میزان تشویق به این معناست که مخاطبان شما پست شما را لایک میکنند و یا این که با اشتراک گذاری مجدد آن، ضمن تائید محتوای پست، شما را نیز تبلیغ میکنند. محاسبه نرخ تشویق درصدی از مخاطبانتان را نشان میدهد که محتوای شما را ارزشمند ارزیابی کرده و واکنش مثبتی از خود بروز دادهاند. تعداد کل پاسخهای مثبتی که یک پست در طول ماه دریافت کرده است را محاسبه کنید و آن را بر تعداد کل دنبال کنندگان تقسیم کنید. این رقم را در ۱۰۰ ضرب کرده تا درصد نرخ تشویق آن پست را مشخص کنید.
نرخ اشتراک گذاری در واقع آن دسته از مخاطبان شما را شامل میشود که محتوای KPI شما را با شبکههای خود به اشتراک میگذارند که نشان دهنده تمایل آن مخاطبان برای ایجاد ارتباط و تعامل موثرتر با برند شما است. تعداد کل دفعاتی که یک پست توسط کاربران در طول ماه به اشتراک گذاشته شده است را جمع آوری کنید. آن را بر تعداد کل فالوورهای خود تقسیم کرده و در صد ۱۰۰ ضرب کنید تا نرخ تقویت آن پست را به دست بیاورید.
اندازهگیری کیفی موفقیت یک پست، چیزی فراتر از تعداد لایکهایی است که دریافت کرده و یا تعداد دفعاتی که به اشتراک گذاشته شده است. توانایی یک پست برای وایرال شدن با محاسبه درصد میزان اشتراک گذاری آن از کل تعداد دفعاتی که نمایش داده شده است بهتر منعکس میشود.
محاسبه بسیار ساده است: تعداد کل سهام بر تعداد برداشتها تقسیم میشود و در ۱۰۰ ضرب می شود تا نرخ وایرال مشخصص گردد.
فرض کنید که یک پست ۴۰۰ لایک دریافت کرده است، اما توسط ۲۰۰۰ نفر از ۲۰۰۰۰ نفری که آن را دیدند به اشتراک گذاشته شد. این پست پتانسیل بیشتری را نسبت به پست دیگری نشان میدهد که ۱۰۰۰ لایک دریافت کرده است اما تنها توسط ۲۰۰۰ نفر از ۲۰۰۰۰۰ نفری که آن را دیدهاند به اشتراک گذاشته شده است.